Kaupungin investoinneissa oltava kulukatto

KAUPUNGIN INVESTOINNEISSA OLTAVA KULUKATTO

Kaupunginjohtaja on toivonut, että puolueryhmät keskustelisivat kriittisesti tulevan Tolkis skolanin kokonaisuudesta, koska oppilaskohtaiset kustannukset ovat nousseet kestämättömälle tasolle. Koulun tämän hetkinen kustannusarvio on lähes 5,6 miljoonaa euroa, kun alkuvaiheessa kustannusarvio oli noin 3 miljoonaa euroa. Koulun arvioitu oppilasmäärä on 140 oppilasta ja näin olemassa olevan koulun remontoimisen sekä uudisosan liikuntasalin ja pukuhuoneiden kustannusarvio on 40.000 € oppilaspaikkaa kohden. Vertailun vuoksi Västra Enhetsskolanin kokonaan uuden rakennuksen hinta on 38.747 € oppilaspaikkaa kohden.

Vai onko kaupungin päättäjien poliittinen tahtotilanne se, että syksyn ja ensi vuoden tulevat vaalit näyttävät olevan järkevän talouspolitiikan esteenä? Edellisellä valtuustokaudella tehty pää
tös, että Tolkis skolan rakennetaan, on toki koululaisten kannalta hyvä nykyisten väliaikaisten tilojen sijaan. Koulun rakentaminen ei auta kuitenkaan nykyisiä isompia oppilaita, jotka siirtyvät vuoden parin sisällä yläasteelle.

Tolkis skolan siis rakennetaan ja sen kustannusarvio piti olla noin 3 miljoonaa euroa. Mutta sitten päättäjille tuotiin lisäkustannusarvioita mm. liikuntatiloista ja muista ideoista. Kuka tai ketkä päättävät mitä koulujen tilat maksavat, mitä sinne rakennetaan? Kaupungin viranhaltijoiden roolit tuntuivat menevän sekaisin. Rehtori päättää ja kaupungilla on piikki auki? Missä kulkee raja kustannusten kasvussa?

Ei voi mitenkään olla niin, että koulujen rakentamisessa sekä remontoinnissa ei ole kulukattoa! Jos rakennamme omaa kotia, voimmeko suunnitella ihan kaikkea mitä haluamme ihan millä hinnalla hyvänsä? Onko kaupungilla pohjattomasti rahaa. Ei ole. Velkataakkamme on jo nyt kestämättömällä tasolla.

VE koulun arvioitu kustannus on noussut jo 21,5 miljoonaan euroon. Tolkis skolanin suunnittelun kustannukset karkasivat käsistä. Päättäjiltä ja viranhaltijoilta tuntuu unohtuneen, että raha ei kasva puussa eikä veronmaksajan lompakossa: velka veli otettaessaveljenpoika maksettaessa. On väärin, että muut koulut jäävät nyt heikompaan asemaan eikä näytä olevan poissuljettua myöskään kyläkoulujen vähentäminen. Onko sitten seuraavana kyläkoulut, VE-koulun pienentäminen vai mikä?

Jo vuosien ajan Tolkis skolan ja Tolkkisten koulu ovat käyttäneet läheistä Tolkkisten monitoimitaloa sisäliikuntaan. Koululiikunnassahan tehdään muutakin kuin sisäliikuntaa, uidaan, hiihdetään, luistellaan, suunnistetaan jne. Nyt kuitenkin Tolkis skolaniin kaavaillaan pientä liikuntasalia Monitoimihallin lisäksi. Tämä lisäys ja koko paisunut kokonaisuus on herättänyt keskustelua jo pitkään. Uskomme, että jos suunnittelu olisi pidetty realistisella pohjalla, koulun rakentaminen olisi edennyt nopeammin. On todella ikävää, että alueen koulujen rakentaminen on kestänyt aivan liian kauan.

Mielestämme veronkorotus ei ole vaihtoehto. Nina Uski jätti kaupunginhallituksen kokouksessa pöytäkirjamerkinnän: ”Jatkossa mikään koulurakentaminen ei voi edetä ilman tarkempaa kustannusten seuraamista ja valvontaa. Investointikatto on välttämätön.”

Mielestämme liikuntasalin rakentaminen Tolkis skolanin yhteyteen on tässä kohtaa täysin turha. Käytetään yhteistyössä kahden koulun kanssa Monitoimihallia, satsataan hallin kunnostukseen tulevaisuudessa. Näin ollen säästämme myös rakentamisessa aikaa, kun tämä rakentamisvaihe jää välistä.

Muistutamme vielä, että meillä on monta sisäilmaongelmista kärsivää koulua ja päiväkotia, joiden kunnostus on välttämätöntä. ”Rahareikiä”siis riittää.

Nina Uski, KOK kaupunginvaltuutettu
Janne Ranta, KOK kaupunginvaltuutettu
Nea Hjelt, KOK kaupunginvaltuutettu
Juha Kittilä, KOK kaupunginvaltuutettu
Hilkka-Leena Orava, KOK varavaltuutettu
Jere Riikonen, KD kaupunginvaltuutettu

Porvoon Kokoomus: http://porvoonkokoomus.fi/kaupungin-investoinneissa-oltava-kulukatto/?fbclid=IwAR0GTkU-drWfCFlaVWjw34KeoUah5bH3oSqbjFafZXn_UFAPAwrP1JSklrY