Sivistyslautakunta 19.5.2020, lausuntoesitys Kestävän talouden ohjelmasta vuosille 2020-2026

Muutama kantava ajatus lausunnosta, jonka Janne Rannan kanssa teimme:

Kantavana ajatuksena on, että näemme säästöohjelman erittäin tarpeellisena, jotta selviämme taloudellisista haasteista tulevina vuonna. Päätimme myös, ettemme puutu yksityiskohtiin ja rasita yksi kohde kerrallaan yli säästökohteita, vaan toteamme että ilman merkittäviä rakenteellisia muutoksia ei säästöjä saada aikaan.
Lienee myös paikallaan todeta, että luotamme vahvasti siihen että virkamiehet tuntevat oman alansa parhaiten ja löytävät sieltä esitettäväksi fiksuimmat säästökohteet.

Keskeistä on ymmärtää, että säästöjä olisi tarvittu ilman koronaakin. Nyt tarvittavien säästöjen määrä vain on alkuperäistä säästö tarvetta suurempi. Sivistystoimen osalta puhumme ehdotettujen säästöjen osalta vuosille 2021-2023 noin 500 000 – 800 000 eurosta eli noin 0,4 % – 0, 67% kokonaisbudjetin ollessa noin 120 miljoonaa. 

Voitanemme siis olla yhtä mieltä siitä, että näitä lukuja voidaan pitää varsin kohtuullisina.

Säästöjen tulee painottua selkeästi toiminnan rakenteellisiin säästöihin ja toimitilakulujen pienentämiseen. Näin ollen ne eivät vahingoita palvelun laatua tai muuta haittaavasti asiakasrajapinnassa arkea. Sivistystoimi on tulevaisuustoimiala, jonka pääasialliset asiakkuudet koostuvat lapsista ja nuorista. Tunnistamme myös, että toimialan merkitys koronan jälkeisenä aikana tulee olemaan merkittävä.

Asioita joita meidän tulee tehdä on uudistaa kumppanuus- ja sidosryhmä malleja ja luoda pohjaa yrittäjyydelle ja alueellemme vetovoimaa sekä kilpailukykyä. Meidän tulee myös reagoida toimintaympäristön muutoksiin ajoissa.

Säästöt tulee tehdä yhdessä vastuutakantaen niin, että säästö yhdeltä sektorilta ole kulu toiselle.  Lisäksi tulee meidän kaikilla hallinnon tasoilla pyrkiä vastuullisesti hakemaan ratkaisuja, joilla osaltaan vältetään asukkaisiin kohdistuvat kohoavat vero- ja maksurasitukset.

Valitettavasti hävisimme äänestyksen 2-9. Asia ei ole onneksi vielä loppuun käsitelty ja vaikuttamisen paikkoja on edessä vielä useita! 

Oman mielipiteesi ohjelmasta voit kertoa täällä!