Kielten opiskelu on suuri rikkaus ja mahdollisuus.

Kielten opiskeluun käytetty aika ja vaiva maksaa itsensä tulevaisuudessa takaisin.
Kielten opiskelu on suuri rikkaus ja mahdollisuus. Me pidämme sitä usein itsestäänselvyytenä. Valitettavasti yhä harvemmat opiskelevat useampia kieliä kouluissa, kuin mitä on pakko. Useimpien opiskelijoiden valikoimaan kuuluu pitkä englanti ja joko pitkä- tai keskipitkäruotsi. Kolmea tai useampaa kieltä opiskelevien osuus on huomattavasti pienentynyt. Kielikysymys onkin siis hieman kaksijakoinen. Suomalaisten kielipääoma kapenee, mutta samalla voidaan todeta, että nykynuoret ovat kuitenkin erittäin taitavia esimerkiksi englanninkielessä. Englanti alkaa kuitenkin olemaan jo perustaito, jonka oletetaan nykyään olevan kaikilla hallinnassa.
Miten saisimme nuoret opiskelemaan enemmän kieliä? Pääsääntöisesti alkaa ensimmäisen vieraankielen opiskelu peruskoulun kolmannella luokalla. Usein ensimmäinen vieraskieli suomenkielisissä kouluissa on englanti. Mielestäni tulisi englanninkielen opetusta ehdottomasti aikaistaa. Monet lapset osaavat jo alle kouluikäisinä useampia englanninkielisiä sanoja, sillä englanninkieli on läsnä jokapäiväisessä arjessa. Miksei siis aloittaa opiskeluakin jo aikaisemmin?
Useat tutkimukset osoittavat, että kielten opiskelulla on paljon positiivisia vaikutteita nuoren tulevaisuuteen. Tulevaisuudessa oletetaan kielitaitoa miltein kaikissa ammateissa, sillä maailma ja Suomi kansainvälistyy kokoajna. Omasta kokemuksestani voinkin sanoa, että konkreettista kielenkäyttöä tulisi ehdottomasti lisätä oppitunneilla. Puhuminen opettaa paljon ja esimerkiksi ulkomaalaisten koulujen yhteistyöprojektit ja vaihtovuodet opettavat ja luovat varmuutta mitä parhaalla tavalla vieraankielen käyttöön.
Kielten opettamiseen liittyvät kysymykset herättävät Porvoossa paljon keskustelua. Erityisesti ruotsinkielen opetus herättää vahvoja mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Itse kuitenkin ajattelen, että nuoria tulee kannustaa opiskelemaan ylimääräisiä kieliä. Sillä onko tämä ylimääräinen kieli saksa, ranska, venäjä tai espanja ei ole väliä. Tärkeintä on että nuori opiskelee, kehittyy, haastaa itseään ja oppii.
Tutkimukset Porvoon alueella osoittavat, että ruotsi on ehdottomasti suosituin valinnaiskieli. Kaksikielisessä kaupungissa tämä on hyvin luonnollista. Lähivuosien aikana olisi kuitenkin hienoa nähdä, että nuoret lukisivat myös muita kieliä englannin ja ruotsin rinnalla. Tämän aikaansaamiseksi tulee vanhempien ja koulujen tukea ja kannustaa lapsiaan ja oppilaitaan tarttumaan uusiin haasteisiin.